Verksamhetsplan för 2012 - Utbildning och ledarskap

Här kan du fråga om och diskutera de frågor du vill veta mer om innan Svenska Scoutrådets årsmötet i Stockholm 26-27 november 2011.
Mer information om årsmötet hittar du på http://www.scout.se/arsmote

Moderator: anso

Verksamhetsplan för 2012 - Utbildning och ledarskap

Inläggav anso 28 okt 2011, 10:22

Verksamhetsplan 2012 - Utbildning och ledarskap
Hur ska Svenska Scoutrådet jobba med utbildning och ledarskap?
Läs förslaget på sidan 29 i handlingarna, som du hittar här
http://www.scout.se/index.php?option=com_content&view=article&id=11000&Itemid=921
anso
 
Inlägg: 16
Blev medlem: 15 sep 2011, 13:51
Scoutkår: Förbundskåren

Re: Verksamhetsplan för 2012 - Utbildning och ledarskap

Inläggav Nicklas Sundberg 25 nov 2011, 19:26

Först vill jag säga att som vanligt präglas SSR verksamhetsplan av många, höga och goda ambitioner, så även vad gäller utveckling, utbildning och ledarskap. Jag tycker ändå att vi kan fundera när vi läser verksamhetsplanen över subsidaritetsprincipen (vad är egentligen den bästa organisatoriska nivån att bestämma över, sätta mål för och jobba med olika saker) och vad som är realistiskt i en ideell folkrörelse. Subsidaritetsprincipen tror jag är viktigt för legitimitet och effektivitet i genomförande, att jag tror att människor helst och bäst genomför det som de själva har bestämt, än sådant som kommer uppifrån en annan nivå i strukturen.

Ute på skolor är frustrerade över hur legitimationsreformen mer exkluderar än uppvärderar deras kompetens och ryktet har sagt mig att också ramverket också på sina håll upplevs så i scoutrörelsen, som till skillnad från i skolan bygger på fullständig frivillighet och eget intresse. Själva begreppet "ackreditering" upplever jag som en professionalisering av utbildande och ledande vars stjärna och kärna jag menar är just idealiteten. Jag är glad över Värdebaserat ledarskap som höjt vårt anseende utanför rörelsen och att utbildare jobbar med kvalitétssäkring, men jag tror också långsiktigt att det är bra med mångfald inom Scouterna i synsätt på utbildande och ledarskap. Kvalitétsäkring menar jag inte bör betyda utslätning och likformighet av våra ledare, tycker jag är viktigt att alla som jobbar med utvecklandet av ramverket och grundläggande ledarutbildning har med sig.

Så till två konkreta saker i verksamhetsplanen, nämligen att alla ska ha en coach och att alla nya inom ett år ska ha gått en grundläggande ledarutbildning. Detta upplever jag orealistiskt om man inte intar en väldigt urvattnad syn på dessa begrepp, därtill menar jag att detta inte är något mål som borde bestämmas på SSR-nivå. Mer rimligt är att de som sitter på ansvaret för grundläggande ledarutbildning (för KFUK-KFUMs scoutförbunds del är det - scoutdistrikten) sätter ett mål om att erbjuda coach och grundläggande ledarutbildning till allt fler.
Nicklas Sundberg
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 25 nov 2011, 11:17
Scoutkår: KFUK-KFUM Umeå

Re: Verksamhetsplan för 2012 - Utbildning och ledarskap

Inläggav maliha 29 nov 2013, 13:54

Hur ska Svenska Scoutrådet jobba med medlemsutveckling?
Läs förslaget på sidan 20 i handlingarna, som du hittar här
http://www.scout.se/index.php?option=co ... Itemid=921
maliha
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 29 nov 2013, 13:43
Scoutkår: 2010


Återgå till Svenska Scoutrådets årsmöte 2011

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron